Aromatyczny kurczak curry

Holistic

Światowe trendy sugerują, że rok 2022 będzie należał do ORIENTU😉. Będziemy zapatrzeni na to co ma do zaoferowania Świat Azji. Już co raz większym zainteresowaniem wśród zachodniego społeczeństwa cieszy się choć by TRADYCYJNA MEDYCYNA CHIŃSKA, która liczy sobie ok. 5000 tys. lat! 

Mieszkańcy Indii czy Chin byli doskonałymi obserwatorami przyrody. Wierzyli, że życie w zgodzie z naturą i zgodnie z naturalnymi zasadami zapewnia całkowite zdrowie fizyczne, spokój umysłu i rozwój duchowy. Stare medycyny liczące po kilka tysięcy lat! kultywowały i rozwijały technikę pielęgnacji zdrowia i leczenia osadzoną na założeniu, że POŻYWIENIE jest integralną częścią sztuki leczniczej. Doceniali barwy i aromaty. Potrafili powiązać poszczególne pokarmy ze stanem psychicznym i fizycznym. To m.in. w pożywieniu upatrywali źródło energii, które napędzało ich siły witalne. Niegdyś w Chinach mawiano: MAN MAN CHI – „jedz niespiesznie i delektuj się pożywieniem”. Na dworze cesarza posiłki obowiązkowo były przygotowywane w czterech podstawowych kolorach: 🔴 🟠 🟡 🟢

Przywołując odległy od naszego klimat tym razem proponuję aromatyczne danie zainspirowane kuchnią indyjską: Kurczak curry z orzechami nerkowca. 

To aromatyczne danie syci na długo. W sam raz dla tych co chętnie odpoczną od klasycznego kotleta z ziemniakami. Danie bez kazeiny, bez laktozy, bez glutenu i bez tych wszystkich zbędnych i szkodliwych wzmacniaczy smaku i zapachu. Samo w sobie jest aromatyczne i bogate smakowo. Już od samego patrzenia na nie można rozpędzić depresję i chandrę. ☀️ 🌞

🍀 Składniki:

• filet z kurczaka

• dynia – ok. 500 g

• batat – ok. 500 g 

• orzechy nerkowca – ok 200 g. 

• szalotka – 3 szt.

• śmietanka kokosowa ok. 18% tłuszczu – 3 łyżki

• imbir świeży – 5-6 cm kawałek 

• olej – 40 g

• chili (bez nasion) – 1/3 papryczki lub więcej

• przyprawy: curry, kolendra, kumin – po 1 łyżeczce, curry – więcej!

• sól – 1-1,5 łyżeczki (do smaku)

• liście kafiru (opcjonalnie) – 6-7 szt.

🍀 Sposób przygotowania:

1. Orzechy nerkowca namoczyć w wodzie przez minimum 8 godzin (zostawić je najlepiej na noc). Filet z kurczaka pokroić w większą kostkę i posypać przyprawą curry.

2. Dynię i batat obrać i pokroić w większą kostkę.

3. Szalotkę, imbir, chili pokroić w kostkę.

4. W garnku na rozgrzany tłuszcz wrzucić przyprawy, imbir, chili, szalotkę. Chwilę podsmażyć, następnie dodać bataty, dynię, liście kafiru. Przemieszać i dusić aż do miękkości warzyw, co pewien czas mieszając. 

5. Zdjąć z ognia, ostudzić, wyjąć liście kafiru. Dodać śmietankę, sól.

6. Wszystko Dobrze zmiksować (najlepiej blenderem o dużej mocy – 800 W lub więcej lub w blenderze wysokoobrotowym) 

7. Ponownie postawić na ogień tym razem z cząstkami kurczaka. Gotować na małym ogniu ok 10-15 min aż mięso będzie miękkie. Jeżeli będzie taka potrzeba można doprawić sokiem z limonki i solą. 

8. MAN MAN CHI ! 😉 🐅 🏯  

Kontakt

HOLISTIC
Centrum Terapii Żywieniem
ul. Relaksowa 17/U1
20-819 Lublin
Tel. kontaktowy: 668 418 464

Social Media

© Copyright 2022 HOLISTIC • PROJEKT I WYKONANIE STUDYO.pl