Awokado nadziewane łososiem dla zdrowej tarczycy

Aby wysycić organizm w niezbędne składniki odżywcze polecam witaminowo – minerałową bombę wspierającą METABOLIZM, w tym TARCZYCĘ! Zamiast klasycznej kanapki na śniadanie – bogaty w wartości odżywcze posiłek.
Robiąc przysługę swojej tarczycy poszukajmy w sklepach dzikiego łososia. Dlaczego dzikiego? Ponieważ zawiera większe ilości: witaminy D, selenu, jodu i żelaza a ponadto ma bardziej korzystną proporcję kwasów tłuszczowych omega-3 do omega-6! Dla przykładu łosoś dziki w porównaniu z łososiem hodowlanym będzie miał:
– 3 razy więcej witaminy D
– 2 razy więcej selenu
– 11 razy więcej jodu
– 4 razy więcej żelaza
– 2 razy więcej cynku
Witamina D, JOD, SELEN, CYNK są to strategiczne substancje dla zdrowej tarczycy!
Witamina D – receptory witaminy D znajdują się w wielu tkankach i narządach, w tym tkankach gruczołu tarczycowego! Potrzebuje jej większość komórek naszego organizmu.
SELEN – jest paliwem dla tarczycy, wykazuje działanie przeciwzapalne w stosunku do tkanki tarczycowej, pobudza system odpornościowy, przyczynia się do zwalczania wirusów.
JOD – znajduje się w składzie chemicznym hormonów tarczycy (T4 i T3), jest niezbędny w procesie ich wytwarzania. Brak jodu skutkuje zajmowaniem jego receptorów przez chlor i fluor, co powoduje zaburzenie pracy tarczycy.
CYNK – w przypadku jego niedoboru dochodzi do utrudnionego wiązania cząsteczek hormonu tarczycy (T3) oraz do zwiększania poziomu przeciwciał anty-TPO i anty-TG – które przyczyniają się do stanów zapalnych tarczycy.
Dzikiego łososia można poznać po intensywnie pomarańczowej barwie (jest ciemniejszy niż łosoś hodowlany), przeważnie jest nieco droższy od hodowlanego, na etykiecie zazwyczaj jest informacja „łosoś pacyficzny” i wskazana nazwa Oceanu, w którym został złowiony.
Składniki:
• Awokado – 2 szt.
• Łosoś (uparowany, upieczony lub wędzony) najlepiej dziki – ok. 100 g
• Papryka – ½
• Ogórek świeży – ½ lub 1 średni
• Ogórek konserwowy lub kiszony – średni 1 szt.
• Ser typu feta wegański (opcjonalnie) u mnie firmy Violife – 3 plastry
• Natka pietruszki (lub koperek) – mały pęczek
• Cebula czerwona lub szczypiorek – ½ małej lub pęczek
• Pieprz, sól – do smaku
• Oliwa z oliwek – 1 łyżka
Majonez z awokado:
Awokado – 1 szt.
Musztarda – 1 łyżeczka musztardy (spora)
Syrop z agawy (lub inny słodzik – opcjonalnie) – 1/2 łyżeczki
Sól – szczypta do smaku
Sposób przygotowania:
1. Majonez z awokado: wydrążyć miąższ z 1 awokado. W wysokim i wąskim naczyniu zblendować: awokado, musztardę, syrop z agawy i sól na gładką masę o konsystencji majonezu. W razie potrzeby doprawić musztardą i solą.
2. Pokroić w drobną kostkę ogórki, paprykę, cebulę, ser typu feta wegański. Posiekać natkę pietruszki. Rozdrobnić łososia. Składniki połączyć w misce z dodatkiem 2 łyżek majonezu z awokado.
3. Pozostałe awokado przedzielić na pół. Usunąć pestki. Nałożyć kilka łyżeczek sałatki na każdą połówkę awokado.
Nota: Jeśli chcemy zabrać awokado ze sobą do pracy, można uprzednio wetrzeć w nie świeży sok z cytryny. Pomoże to zapobiec brązowieniu awokado.
Smacznego!
Kontakt
HOLISTIC
Centrum Terapii Żywieniem
ul. Relaksowa 17/U1
20-819 Lublin
Tel. kontaktowy: 668 418 464