Awokado nadziewane łososiem dla zdrowej tarczycy

Holistic

Aby wysycić organizm w niezbędne składniki odżywcze polecam witaminowo – minerałową bombę wspierającą METABOLIZM, w tym TARCZYCĘ! Zamiast klasycznej kanapki na śniadanie – bogaty w wartości odżywcze posiłek. 

🤓 Robiąc przysługę swojej tarczycy poszukajmy w sklepach dzikiego łososia. Dlaczego dzikiego? Ponieważ zawiera większe ilości: witaminy D, selenu, jodu i żelaza a ponadto ma bardziej korzystną proporcję kwasów tłuszczowych omega-3 do omega-6! Dla przykładu łosoś dziki w porównaniu z łososiem hodowlanym będzie miał:

– 3 razy więcej witaminy D 

– 2 razy więcej selenu 

– 11 razy więcej jodu 

– 4 razy więcej żelaza 

– 2 razy więcej cynku

Witamina D, JOD, SELEN, CYNK są to strategiczne substancje dla zdrowej tarczycy!

💛 Witamina D – receptory witaminy D znajdują się w wielu tkankach i narządach, w tym tkankach gruczołu tarczycowego! Potrzebuje jej większość komórek naszego organizmu. 

💚 SELEN – jest paliwem dla tarczycy, wykazuje działanie przeciwzapalne w stosunku do tkanki tarczycowej, pobudza system odpornościowy, przyczynia się do zwalczania wirusów.

💙 JOD – znajduje się w składzie chemicznym hormonów tarczycy (T4 i T3), jest niezbędny w procesie ich wytwarzania. Brak jodu skutkuje zajmowaniem jego receptorów przez chlor i fluor, co powoduje zaburzenie pracy tarczycy. 

🧡 CYNK – w przypadku jego niedoboru dochodzi do utrudnionego wiązania cząsteczek hormonu tarczycy (T3) oraz do zwiększania poziomu przeciwciał anty-TPO i anty-TG – które przyczyniają się do stanów zapalnych tarczycy. 

🔴 Dzikiego łososia można poznać po intensywnie pomarańczowej barwie (jest ciemniejszy niż łosoś hodowlany), przeważnie jest nieco droższy od hodowlanego, na etykiecie zazwyczaj jest informacja „łosoś pacyficzny” i wskazana nazwa Oceanu, w którym został złowiony. 

🍀 Składniki:

• Awokado – 2 szt.

• Łosoś (uparowany, upieczony lub wędzony) najlepiej dziki – ok. 100 g

• Papryka – ½ 

• Ogórek świeży – ½ lub 1 średni

• Ogórek konserwowy lub kiszony – średni 1 szt.

• Ser typu feta wegański (opcjonalnie) u mnie firmy Violife – 3 plastry

• Natka pietruszki (lub koperek) – mały pęczek

• Cebula czerwona lub szczypiorek – ½ małej lub pęczek

• Pieprz, sól – do smaku

• Oliwa z oliwek – 1 łyżka

🍀 Majonez z awokado:

Awokado – 1 szt. 

Musztarda – 1 łyżeczka musztardy (spora)

Syrop z agawy (lub inny słodzik – opcjonalnie) – 1/2 łyżeczki

Sól – szczypta do smaku

🍀 Sposób przygotowania:

1. Majonez z awokado: wydrążyć miąższ z 1 awokado. W wysokim i wąskim naczyniu zblendować: awokado, musztardę, syrop z agawy i sól na gładką masę o konsystencji majonezu. W razie potrzeby doprawić musztardą i solą. 

2. Pokroić w drobną kostkę ogórki, paprykę, cebulę, ser typu feta wegański. Posiekać natkę pietruszki. Rozdrobnić łososia. Składniki połączyć w misce z dodatkiem 2 łyżek majonezu z awokado. 

3. Pozostałe awokado przedzielić na pół. Usunąć pestki. Nałożyć kilka łyżeczek sałatki na każdą połówkę awokado. 

Nota: Jeśli chcemy zabrać awokado ze sobą do pracy, można uprzednio wetrzeć w nie świeży sok z cytryny. Pomoże to zapobiec brązowieniu awokado.

Smacznego!

Kontakt

HOLISTIC
Centrum Terapii Żywieniem
ul. Relaksowa 17/U1
20-819 Lublin
Tel. kontaktowy: 668 418 464

Social Media

© Copyright 2022 HOLISTIC • PROJEKT I WYKONANIE STUDYO.pl