Jod i witamina D

Zachęcam do poszerzenia diety o WODOROSTY. Dlaczego? Są źródłem jodu oraz witaminy D.
Jod reguluje prawidłową czynność tarczycy, przyspiesza gojenie się ran, wspomaga leczenie błon śluzowych układu oddechowego, ma wpływ na rozwój umysłowy.
👼🤰 Niedobór jodu może być przyczyną zaburzeń płodności. Jeśli przyszłej mamie zależy na wysokim IQ (intelligence quotient) dziecka, powinna zadbać o właściwy poziom jodu w organizmie. W trakcie ciąży dzienne zapotrzebowanie na jod wzrasta!
Jod wdychany jest wraz z morskim powietrzem.🌬🌊 Warto wspomnieć, że jod odgrywa istotną rolę w procesach spalania tłuszczu – jeśli jest w niedoborze, możemy przybierać na wadze.
Jod w postaci Alg morskich: Kombu, Wakame, Dulse, Nori – można dodawać do zup, sosów. Obecny jest również w rybach i owocach morza, nasionach słonecznika, cebuli, jajach.
Ostatnimi czasy witamina D3 stała się celebrytką wśród innych witamin. Przypominam, że witamina D3 normalizuje się gdy wycofujemy procesy zapalne toczące się w organizmie – m.in. poprzez dietę, która nie jest przepełniona wysokowęglowodanowymi produktami i która minimalizuje ilość nietolerantów i alergenów z pożywienia.
Witaminę D znajdziemy w rybach (zwłaszcza morskich), tranie, żółtkach jaj czy algach morskich (kombu, nori, dulse, wakame).
Podrzucam pomysł na uzupełnienie tych dwóch drogocennych substancji: jodu i witaminy D.
🍜 Zupa z zastosowaniem jednego białka zwierzęcego w ciągu dania.
Smacznego!🌿🍓

Kontakt
HOLISTIC
Centrum Terapii Żywieniem
ul. Relaksowa 17/U1
20-819 Lublin
Tel. kontaktowy: 668 418 464