Słowo gluten pochodzi z języka łacińskiego i znaczy klej. Powszechnie to słowo jest używane do określenia pojedynczego białka występującego w pszenicy, jęczmieniu, życie, a zdaniem niektórych także w owsie. 

Coraz głośniej mówi się o destrukcyjnym działaniu zbóż glutenowych na nasze zdrowie. Czy problematyczny gluten to wymysł nawiedzonych dietetyków czy realny problem? Już dawno w świecie dietetycznym nie było takiego podziału pomiędzy tymi, którzy przestrzegają przed jadaniem zbóż, a tymi którzy uważają, że zboża powinny być podstawą naszej codziennej diety. Gdzie leży prawda? 

Podobnie jak znany Youtuber – Ekspert w Bentleyu zawsze chciałam wiedzieć co różni ludzi najlepszych w swoich dziedzinach od całej reszty. W poszukiwaniu wiedzy nt. leczenia przyczynowego różnych chorób szukałam takich lekarzy – pasjonatów czy terapeutów, którzy odznaczali się wysoką skutecznością leczenia, wybitnym intelektem oraz dążyli do poznania pierwotnych przyczyn chorób swoich pacjentów. Moja wola się spełniła i udało mi się do takich osób dotrzeć. Ich doświadczenie i wiedza pozwoliły mi zrozumieć mechanizmy powstawania wielu chorób. Próżno tej wiedzy szukać w placówkach oświaty, prywatnych szkołach gdzie realizuje się oficjalną wykładnię wiedzy. Niestety nierzadko stoi ona na drodze do naprawy zdrowia… Wiedzę zawsze warto szukać na własną rękę i samodzielnie ją weryfikować. 

Co mają wspólnego z powyższym zboża? To właśnie one są na celowniku wysokiej klasy specjalistów, którzy leczą różne choroby dietą. Ale uwaga! Nie chodzi tylko o zboża glutenowe, ale o całą rodzinę TRAW, do której zaliczają się również zboża bezglutenowe (ryż, kukurydza, proso, sorgo, teff, bambus). 

O tym, że białka zbóż glutenowych wyrządzają duża szkodę nie tylko naszym jelitom wiedzą wszyscy Ci, którzy mieli problemy zdrowotne i choć raz w życiu byli na diecie rotującej czy eliminującej te zboża. Jednak niewielu wie, że zboża bezglutenowe po dłuższym stosowaniu zaczynają zachowywać się tak samo jak glutenowe…

Na dietetyce nie mówi się studentom, że ryż i pszenica to prawie to samo. To trawa i to trawa. Zarówno zboża glutenowe jak i bezglutenowe wywodzą się z jednej i tej samej rodziny wiechlinowatych i charakteryzują się podobnym składem. Uruchamiają podobne szlaki metaboliczne i zazwyczaj nie dają pełnej regeneracji błon śluzowych, które otaczają nasze wewnętrzne układy i organy. Dlatego tak wiele osób z przewlekłymi chorobami (np. celiakią, Hashimoto, zespołem jelita drażliwego, zespołem przesiąkliwego jelita, alergią, nietolerancją pokarmową, przewlekłymi wzdęciami, borykające się z bezpłodnością, boreliozą, RZS itd.) przechodząc na dietę bezglutenową zauważa nieznaczną poprawę lub brak poprawy lub migrację choroby w inne miejsce. Np. znane są przypadki osób z alergią na pyłki traw które eliminując zboża glutenowe (pszenicę, żyto, owies, orkisz, jęczmień) przed okresem ich pylenia i wdrażając zboża tzw. bezglutenowe (ryż, kukurydza, proso, bambus, sorgo, teff) zauważają poprawę w zakresie alergii górnych dróg oddechowych, ale po pewnym czasie pojawia się u nich choroba w postaci Atopowego Zapalenia Skóry (AZS). 

W medycynie znane jest zjawisko migracji choroby z jednej lokalizacji do drugiej. Podobne działanie mają m.in. leki farmakologiczne – możemy to zauważyć po ich skutkach ubocznych – następuje przepchnięcie choroby z jednego miejsca w inne. Na powyższym przykładzie zauważamy przemieszczenie się choroby z górnych dróg oddechowych czyli ze środka na „zewnątrz” czyli na skórę (AZS). Dlaczego tak się dzieje? Najczęściej dlatego, ze osoba przechodząc z diety glutenowej na bezglutenową przeszła na „lżejszą” jej wersję (mniejsza ilość destrukcyjnych białek) jednak pozostała nadal w nawyku jadania codziennie traw-co nie dało pełnego wyleczenia. Choroba została przepchnięta w inną część (skóra). P.s. Tak AZS jest powiązane z nadspożyciem zbóż. 

Optymalne leczenie śluzówek czyli błon, które zabezpieczają nas przed światem zewnętrznym w postępowaniu dietetycznym– polega m.in. na odciążeniu (czasowej eliminacji lub rotacji) organizmu od całej grupy produktów zawierających podobne składniki. Jest to jedno z postępowań dietetycznych, które ma na celu uporanie się z trwałymi stanami zapalnymi będącymi przyczyną wielu chorób.

Kontakt

HOLISTIC
Centrum Terapii Żywieniem
ul. Relaksowa 17/U1
20-819 Lublin
Tel. kontaktowy: 668 418 464

Social Media

© Copyright 2022 HOLISTIC • PROJEKT I WYKONANIE STUDYO.pl