Moje ulubione frytki na obiad, kolację lub inne okazje. Naturalnie słodkie, ale jednocześnie z charakterem 🔥🌶.

Bataty są bogate w witaminę C, kwas foliowy!, w witaminy z grupy B, a zwłaszcza w witaminę B6, witaminę A, E, K, potas, wapń, magnez, sód 💛💜🧡. To wszystko dla zdrowia i urody 🌸. 

🍀 Składniki:

  • średnie bataty – 2 szt., (ok. 900 g)
  • olej rzepakowy/olej kokosowy/oliwa (do wyboru) – ok. 7 łyżek/50-60 g 
  • mąka ziemniaczana – 2 łyżki

🍀 Przyprawy:

  • czosnek granulowany, papryka słodka, sól – po 1 łyżeczce
  • papryka słodka węgierska (opcjonalnie) – 1/2 łyżeczki
  • pieprz – 1/3 łyżeczki
  • papryka chili – 1/4 łyżeczki lub więcej 

Przygotowanie:

1. Bataty obrać, pokroić w cienkie frytki (o grubości ok 1,5 cm), opłukać dokładnie w zimnej wodzie. Włożyć do naczynia i zalać zimną wodą. Pozostawić na ok. 30 min.

2. Odlać wodę, frytki osuszyć, przełożyć do większego naczynia, polać oliwą, dokładnie wymieszać.

3. Skrobię ziemniaczaną wymieszać dobrze z przyprawami.

4. Frytki posypać gotową mieszanką, dobrze wszystko wymieszać.

5. Blachę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia. Ułożyć obok siebie frytki (tak żeby się ze sobą nie stykały).

6. Frytki włożyć do piekarnika nagrzanego do 220 stopni C (góra-dół) na ok 25 min. Po ok 20 min. pieczenia można włączyć tryb grill (intensywne grzanie z góry). 

7. Frytki można podać z sosem pomidorowym. 

Smacznego! 🖐

Kontakt

HOLISTIC
Centrum Terapii Żywieniem
ul. Relaksowa 17/U1
20-819 Lublin
Tel. kontaktowy: 668 418 464

Social Media

© Copyright 2022 HOLISTIC • PROJEKT I WYKONANIE STUDYO.pl