Jedna z moich ulubionych surówek – SURÓWKA Z CZERWONEJ KAPUSTY. Jest idealnym dodatkiem do mięs, duszonych warzyw, a nawet do zjedzenia jako samodzielne danie. W takiej surówce domowej roboty jest znacznie mniej cukru niż w wersjach kupionych w sklepie.
Sklepowa sałatka z czerwonej kapusty ma sporo białego cukru, a wiele wersji zawiera nabiał w postaci śmietany. Ta wersja jest bezmleczna – zamiast śmietany jest majonez. W wersji bez majonezu polecam zmieszanie jogurtu kokosowego z łyżką syropu z agawy, musztardy oraz oleju.
Surówka łączy w sobie 4 podstawowe smaki: słodki, słony, pikantny i kwaśny.
Czerwona kapusta ma właściwości antyoksydacyjne. Antocyjany zawarte w czerwonej kapuście mają właściwości przeciwutleniające, dzięki czemu chronią organizm przed wolnymi rodnikami. Te zaś odpowiadają w znacznym stopniu za procesy STARZENIA SIĘ organizmu. Antocyjany wspierają również wchłanianie witamin, wzmacniają ściany naczyń krwionośnych.
Wysoka dawka żelaza, miedzi i magnezu zawarta w czerwonej kapuście, wspiera organizm w zwalczaniu ANEMII. Wreszcie zawarta w czerwonej kapuście siarka wpływa pozytywnie na stan SKÓRY, WŁOSÓW i PAZNOKCI.
Składniki:
• czerwona kapusta
• marchew
• ogórek kiszony
• majonez (najlepiej domowej roboty, można też użyć kupionego w sklepie)
• ocet spirytusowy lub jabłkowy – opcjonalnie – niewiele (spirytusowy dla osób z nietolerancją na jabłka)
• por
• sól i pieprz
Sposób przygotowania:
1. Kapustę poszatkować, marchewkę zetrzeć na tarce, ogórek pokroić w kostkę, pora pokroić w cienkie plastry. Wszystko wymieszać.
2. Dodać majonez, doprawić solą, pieprzem. Jeśli będzie za mało wyrazista w smaku można dodać łyżkę octu lub musztardy oraz łyżeczkę syropu z agawy. Dobrze wymieszać. Najlepiej odstawić do lodówki na co najmniej godzinę.
3. Zjeść ze smakiem.
Smacznego!
Kontakt
HOLISTIC
Centrum Terapii Żywieniem
ul. Relaksowa 17/U1
20-819 Lublin
Tel. kontaktowy: 668 418 464