Kolejny pomysł na danie trzymające poziom glukozy w ryzach. Chcąc utrzymać prawidłowy cukier we krwi, szczupłą figurę lub zrzucić zbędne kilogramy polecam przyjrzeć się liczbie zjadanych w ciągu doby WĘGLOWODANÓW. 

Ich ilość jest zazwyczaj podana na opakowaniach produktów żywnościowych. Zasada jest prosta: im więcej węglowodanów w 100 g produktu tym większej zawartości cukrów możemy się spodziewać. 

Np. w 100 g mąki pszennej tortowej jest 71 g węglowodanów, w 100 g mąki z ciecierzycy jest 31 g węglowodanów, a w 100 g mąki kokosowej jest tylko 22 g węglowodanów. Różnica jest mocno zauważalna! W szczególności zauważalna dla naszego organizmu. 

⛔️ Nadmiar węglowodanów w codziennej diecie zazwyczaj prowadzi do potrzeby przysypiania w ciągu dnia, spadku energii, chronicznego zmęczenia, wzdęć, gazów, drażliwości, kłótliwości, depresyjnego samopoczucia, postawy „nic mi się nie chce”. To nie koniec skutków diety wysokowęglowodanowej. Innymi objawami są nadmierne wydzielanie śluzu w nosie, gardle, oskrzelach, świąd skóry, spojówek, sztywność mięśni, stawów, kolan, u kobiet obfite i bolesne miesiączki, nadmierna potliwość.

Nadmiar spożywanych węglowodanów, a tym samym cukrów – sprzyja infekcjom bakteryjnym, grzybicznym, uaktywnieniu się wirusów, przyspiesza rozwój nowotworów. Niektórzy lekarze badający wpływ diety na organizm zauważają, że wysokowęglowodanowa i chuda dieta promuje nawyki, nałogi i nerwice!

💜 💛 Takie wytrawne, aromatyczne gofry mogą stanowić alternatywę dla wysokowęglowodanowego pszennego czy żytniego pieczywa. Będą świetne w dzień odpoczynku od zbyt często jadanych zbóż. Można je zjeść z dowolnymi dodatkami…pieczarkami, pomidorem, awokado, pastą warzywną lub po prostu z oliwą. Osobiście uwielbia je z sosem pomidorowo-czosnkowo-ziołowym polane oliwą. 

🍀 Składniki: 👇

• Mąka z ciecierzycy – 200 g

• Mąka kokosowa – 60 g

• Woda gazowana – 300 ml (+/- 50 ml w zależności od tego jak mąki będą wchłaniały wodę)

• Olej kokosowy (płynny) – 60 g

• Proszek do pieczenia – 1 łyżeczka

• Sól – 1 łyżeczka

• Nasiona kolendry – 1 łyżeczka

• Prażona cebulka – 2/3 łyżki ( w zależności od preferencji smakowych)

• Łuski babki płesznik – 1 czubata łyżka 

🍀 Sposób przygotowania: 👇

1. Mąki, proszek do pieczenia, sól, zmielone nasiona kolendry, prażoną cebulkę i łuski babki płesznik wymieszać w misce. Dodać stopniowo wodę gazowaną i mieszać. Nie trzeba mieszać zbyt dokładnie, wystarczy, by składniki tylko się połączyły. Mąka i łuski będą stopniowo pochłaniały wodę. Konsystencja ciasta powinna być gęstsza niż konsystencja ciasta na naleśniki. 

2. W między czasie natłuść olejem płyty grzewcze i nagrzać gofrownicę. Dużą łyżką nakładać porcje ciasta na kratkę i piec, aż gofry się zrumienią. Czas pieczenia zależy od modelu gofrownicy. U mnie trwa to ok. 10-12 minut. 

* P.S. Im lepszą powłokę płyty ma gofrownica tym mniejsze ryzyko przyklejenia się ciasta do płyty. Jeśli nie chcemy ryzykować przyklejania się, można dodać jajko do ciasta. 

Smacznego!

Kontakt

HOLISTIC
Centrum Terapii Żywieniem
ul. Relaksowa 17/U1
20-819 Lublin
Tel. kontaktowy: 668 418 464

Social Media

© Copyright 2022 HOLISTIC • PROJEKT I WYKONANIE STUDYO.pl